Opis słowa "CARPACCIO"
"Carpaccio" to słowo, które zyskało dużą popularność w dziedzinie kulinariów. Jest to potrawa, która zwykle składa się z cienko pokrojonego surowego mięsa lub ryby, doprawionego i podanego z różnymi dodatkami. W kuchni włoskiej, "carpaccio" może być przygotowane z wołowiny, tuńczyka, łososia, kaczki czy warzyw. Mięso lub ryba są krojone w bardzo cienkie plasterki, co wymaga precyzji w przygotowaniu potrawy.
Nazwa "carpaccio" pochodzi od włoskiego malarza Vittore Carpaccio, który słynął z użycia intensywnych kolorów. Danie to zostało nazwane na cześć artysty w latach 50. XX wieku przez właściciela słynnej weneckiej restauracji, Giuseppe Cipriani. Carpaccio to potrawa, która idealnie wpisuje się w koncepcję kuchni fine dining, ponieważ oprócz wyjątkowego smaku, podaje się ją zazwyczaj w atrakcyjny sposób, korzystając z różnorodnych dodatków i dekoracji.
W grze Scrabble słowo "CARPACCIO" może przynieść graczowi sporo punktów ze względu na dużą liczbę liter i możliwość ułożenia go na planszy w strategiczny sposób, wykorzystując podwójne i potrójne pola premiowane.